mandag 13. april 2015

Dyrk din eigen tobakk

Tobakksdyrking i Norge 2014  

Frø som går opp i røyk 
Tobakksblomsten er nydelig 

Dyrke eigen tobakk har blitt ein morosam hobby, og på toppen
er det lønnsamt… I tillegg er det kortreist, reindyrka, utan tilsetnings stoff og faktisk enkelt!
Bildet over er frå årets produksjon, i år har eg 150 plantar. Det er mitt 4. år med tobakk. Eg trives med Virginia tobakk.

Planane kan bli over to meter høge, og over ein meter i bredden, så dei treng litt plass i åkeren.
Av ein plante som blomstra kan du få 10-20 000 frø! Ja, du leste rett. Og det blir sagt at det er verden minste frø.

Tobakksfrø
Her ser du frøene avbilda samman med eit kronestykke. Og
her er frøene frå berre ein av blomane på tobakksplanten.
Mange veit ikkje at det er loveleg å dyrka tobakk i Noreg, Og at det faktisk er lett.. Vi har ein lang tradisjon i å dyrka tobakk. På 1800 hundre tallet var det store tobakksplantasjar, spesielt i Luster i Sogn. Under krigen vart det dyrka mykje , 1/3 av det som vart dyrka i Noreg var tobakk!


Frø vil ha det varmt og mørkt for å spira

Korleis går eg fram?

Planta frøene i februar/april. Det er viktig å bruka såjord som du får kjøpt i gartneri. Det kan vera lurt å blanda litt vanleg jord med kjøpe jorda, den kan vera i sterkaste laget har eg opplevd. Kluet er å ha akkurat passe fuktig gjord. Det har du når du tar jorda i handa og knip til. Den skal do vera så fuktig at det akkurat ikkje kjem ein dråpe vatn av ho.

Dette er et viktig punkt, for fuktigheten gjer at du ikkje behøv å tenkja på vatning før etter spiring. Og dei treng ikkje luft før dei spira. Dette gjer all spire dyrking lettare!!

Eg brukar  forsjellig gjenbruks beger , fyller med den passe fukta jorda, strør frø over. (Eit kunststykke å få sådd så små frø ) Du kan fukta ein tretannpirkar, og ta eit og eit frø å leggja på jorda. (Krev tålmodighet.) Legg eit tynt lag med jord over (ca halv sentimeter.) og strø eit tynt lag med sand over. Spray med vatn på sanden og set den i ein plastpose. Jorda skal vera laus og ikkje "pakkast"

Den skal no stå varmt og mørkt til den spirer(f.eks. på varmekablar). Mine står rundt ovnen til dei har spirt i mangel på varmekablar. 
Når plantane har spirt, skal dei stå kaldt og lyst. Eg har kjøpt ein vanlig lyssoffarmatur på Clas Ohlson. Har funnet ut at det er fullstendig unødvendig å kjøpa dyre plantepærer. Slå lyset av om natta.Her er tobakken etter han har spirt. Og til venstre er fjord årets tobakk som skal krydrast får den blir til nytelse.

Eg har også drivhus, så eg har satt mange plantar ut der. Eg lufta dei dagane det er sol for å holda temperaturen nede, og har ein vifteovn på om natta om det er fare for frost.


Her er bilde frå drivhuset. Til venstre er det tobakk som er prikla ut.


Denne står i vinduskarmen. Morsomt å sjå forksjell på størrelsen av plantane. Men alle planta skal egentlig vera små og lubne i starten, ikkje lange og tynne! Det er vel utålmodigheten min som elska å sjå det veksa!

Her er dei så store at dei kan stå ein i kvar potte.

Tobakk lika godt vatn, men med måte. Prøv deg fram. Når  plantene har vokse litt, (kan ta en mnd før dei byrja å spire.) tre blad på planten, kan du potte om. MEN det er viktig at du ikkje då set kun ein plante i kvar potte i første runde, for dei er veldig sosiale, eg planta ofte 5 i kvar potte i starten. Når dei blir større, plantar eg ein i kvar potte. Og dei står alltid sammen på vatningsplata. 


Når tobakksplanten har 5-6 blader, planter eg dei ut i åkeren. Dei vil ikke ha hønsegjødsel, så vi bruker : sauegjødsel, tang, brennesleuttrekk.
Sneglar er eit emne foe seg sjøl. Er du trøtt av å kjempa med snelar i hagen din, kan eg anbefala denne boka på det sterkaste om du kan tysk!

http://www.amazon.de/Heute-schon-eine-Schnecke-gekusst?

Sneglar kan som sagt  vera ein utfordring, vi har klart å få til eit samabeid med dei. Gjer  dei lov å eta på dei nederst blada, OM dei ikkje respektera dette, plukka eg dei, og flytta dei til skogen over bekken. Dette funkar for oss, vi kallar ikkje noko dyr og insekt for skadedyr, men for nyttedyr. Dei hører til i naturen. Me drep ingen sneglar. Det er å skapa ein kamp, og då kjem det berre fleire sneglar.
Plantane vil gjerne stå på samme staden år etter år. Dei krev ofte ekstra gjødsel i starten. Eg har ståande eit kar med oppløst sauegjødsel i åkeren , og vatna/ gjødsla dei som er lysegrønne. (Betyr at dei treng meir gjødsel). Slå gras og legg rundt dei er også god gjødsel! For meg er det viktig med å dyrka reint og økologisk.


Blada kan bli kjempestore!


Set ein pinne ved kvar plante, så eg kan feste dei til pinnen når dei byrja å vekse. Det underlige er at når dei virkelig tar til å veksa, bruka dei lite gjødsel. Sideskudda skal knipast av etter kvart, og når blomane byrja, skal dei og knipast av. Gjer meir energi til alle bladene. Gøy å ha nokre blomster for å samla frø. Og så er dei veldig vakre
.

Tobakken kan stå ute til frosten kjem. Dei veks mykje på slutten, og sideskudd må plukkast fortløpande.

Skjer av heile planten. Og la dei gjerne hengje ute i sola nokre timar før du festa eit tauv i stokken og heng dei opp på eit luftig rom utan oppvarming. Eg heng opp mine på eit uisolert lofsrom.

Ein fordel å ikkje høsta alle på same tid, så blir dei klar for kutte maskina etter kvart.

Når bladene er passe tørre, kuttar eg dei opp i ein oppkutte "maskin" eg har kjøpt fra Polen. Fant den på nettet. Du søker tobacco cutting maskin for sale, så dukka det opp mange froslag til ulike prisar. Eg trivest veldig godt med denne som er hånd dreven.
N.B. Eg har begynt å bruke blenderen når eg kutta opp dei tørka blada..Mykje fortare, men litt meir finhakka..det går greit, synest eg...


Eller eg legg dei i press i ein tett trekasse. Der kan dei liggja i årevis.Alt du har hørt om fermetering kan du berre gløyma. Du må ha minst 100 kg tobakk for å få det til å virka.
Når bladene er kutta opp lika eg å krydra dei. Det blir kalt for sausing. Akkurat som kjøtt smaka ikkje tobakken noko særlig.  Så eg laga ei blanding på ei sprayflaske. Her er det ein spennande del av tobakkseventyret.

I starten laga eg ei blanding av sirup, peppermynte dråpar, ulike essensar (Wisky; Akkarvitt, Cognac osv.)du får kjøpt i butikk. 
Det må sukker til for at tobakken kan gløda. Det eg nett er byrja med er å bruka Jægermeister (54 urter) blanda med litt vatn. Den er blitt min favoritt. Eg spraya til tobakken føles litt fuktig. Så prøve eg meg fram til den er perfekt til å laga røyk av. Om den er for fuktig, får du ikkje sigaretten til å ”brenna” normalt. Om den er for tørr går har fort opp i røyk. Når tobakken føles passe, etter å ha laga prøverøyk for å prøva den ut, så har eg tett glass eg lagra den på. Det skal visst vera ein fordel å lagra den ei stund før du røykje han.
Eg bruka Winner Tip, OK for meg.


Dette er det mest lønnsomme eg dyrka, og faktisk lett og enkelt .. Og gleden er stor over å spara pengar, få rein vare og å skapa sjøl. 
I tillegg laga Bent verdens beste vin, så det re ein stor glede å væra sjølforsynt med både grønnsaker og andre godsaker.
Livet er til for å nyte! Lykke til!                        


16 kommentarer:

 1. Eg tenker å begynne med tobakk planting som hobby. hvilke butikker får man kjøpt frø. har du eller noen andre som vet hvor jeg får kjøpt legg meg til på skype: tnvigre. noen andre som bor i eller nær Hå, Time eller klepp kommune som vil dyrke med meg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Prøv ebay, kjøpte 4000 frø der for en hundrings.
   4 forskjellige typer frø, 1000 av hver sort ca.

   Slett
 2. man får de på alixpress raskest levert, har spurte litt rundt driver hobby blogg liker denne bloggen. er stor fan av biologisk.så håper dette hjelper.. en fyr på twitter hevdet det var mye billigst på ebay. en vennine hevdet amazoon var best kvalitet. en fra f-foxx hevdet påsto at man får de raskest levert på alixpress

  SvarSlett
 3. man får de på alixpress raskest levert, har spurte litt rundt driver hobby blogg liker denne bloggen. er stor fan av biologisk.så håper dette hjelper.. en fyr på twitter hevdet det var mye billigst på ebay. en vennine hevdet amazoon var best kvalitet. en fra f-foxx hevdet påsto at man får de raskest levert på alixpress

  SvarSlett
 4. Eg kjøpte mine første frø hos Impekta, fra Sverige.. Nå har eg mine egne frø, Virginia..Lykke til...

  SvarSlett
 5. Hei.Jeg har dyrket tobakk i flere år nå, og kan bekrefte at mye av det du skriver er korrekt, og nok er til hjelp for flere som har lyst til å prøve....MEN, og det er et stort men : jeg vil sammenlikne det du røyker på (din "ferdige" tobakk) med sats, og min ferdige tobakk med vin.Begge inneholder nikotin, men 2 forskjellige verdener i nytelse.Jeg gjorde også slik du gjør i begynnelsen, bare å tørke den, kutte den opp og bruke den...det smaker ikke tobakk.Fermentering(modning) av tobakken er absolutt et must.Det er korrekt det du skriver ang minst 100 kg, men dette er jo kun ved 1 type fermentering som tidligere(fremdeles noe plasser) ble brukt hos de store tobakksplantasjene.I mindre skala er det flere velutprøvde metoder som fungerer godt, den jeg bruker er å tørke bladene ved 50°C og 70% luftfuktighet i 2-3 uker, viktig å lufte ut hver dag.Man kan kjenne etter allerede 2 dager at det begynner å lukte tobakk.Som sagt, 2 forskjellige verdener, eller som sats og vin.

  SvarSlett
 6. Jonny, gler meg til flere kommentarer, detaljer!!!

  SvarSlett
 7. Hei selger du frø. Har lyst å prøv. Tobakksutrekk er yppelig til å sprøyte plantene med mot utøy.

  SvarSlett
 8. Kor mye kan Du rekne med å høste på ei plante, og kor store plass må den ha?

  SvarSlett
 9. Hei, artig å sjå at det er folk som dyrkar tobakk her i landet enno. Eg har tenkt på at dette var noko ein kunne ha satsa på i norsk landbruk, sunn mat er det jo ingen som vil vetala for, men luksusprodukt og nytingsmiddel er nok lettare å tena pengar på, og kvifor ikkje då tobakk, som har lange dyrkingstradisjonar?

  Det som eg har tenkt på, er om ein kunne ha blanda tobakken med andre organiske varer som gjev ei fin røyklukt. Sjølv er eg veldig glad i lukta av brent bjørkenever. Kanskje kunne furukvae eller nåler gjera same nytten. Eller sprakebar, som har vore brukt mykje til røying av mat? Her trur eg at det kan vera sjanse for produktutvikling.

  SvarSlett
 10. Hei. Jeg lurer på om det er frø som vokser der jeg bor , ca 550 moh i innlandet ? Har lest om din dyrking og syns det høres spennende ut. Har brukt å kjøpe råtobakk i Sverige , men nå er det blitt så høy avgift på den der så ingen selger det lenger. Kunne tenkt meg å dyrke selv og trenger gode råd fra en erfaren " tobakksbonde "☺
  Mvh Laila Kvernlien

  SvarSlett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 12. Skal selv prøve å dyrke tobakk og synes du forklarer enkelt og greit hvordan man gjør det. La spesielt merke til avtalen du har med sneglene. Slike "regler" er det i min hage også og jeg har aldri noen problem med de.

  SvarSlett
 13. Hei og takk for spennende informasjon.
  Vil du selge tobakkkutteren din?

  SvarSlett