tirsdag 24. mars 2015

Veldig inspirert av Moseplassen..masse inspirasjon å hente  der..la deg inspirere.

.http://moseplassen.com/2015/03/vaar-paaske-inngangsparti/

Håper du får den inn når du klikker på linken..eg prøver det ut..
Lykke til midt i masse planting for tiden..
En herlig tid for oss frø og dyrke-elskere!

tirsdag 17. mars 2015

Dyrke enkelt er tingen

Sette poteter rett på jorden, veldig enkelt og morro
Nydelig vårdag og tid for å legge potene ut.



Eg har gjort det på 3 ulike måter

1. Til høyre: Poteten rett på bakken med litt høns og saueskitt rundt+ litt kalk. så tørt høy eller halm over.
2. De i midten: rett på bakken og gjødsel som beskrevet  og med mose over.
3. Til venstre: Ta en spade og skjer ut en firkant , drag torven opp, og legg poteten rett på jorden under torven, gjødsel rundt og snu torven. Lag et lite hull i torven som du snur, slik at poteten latt kan finne veien opp når den begynner å spire.
Eg legger sort torvduk mellom slik at eg slipper å luke.
I høst samlet eg mange blader og la ut over området. Dette fordi det er gjødsel i bladene og makkene elsker visna blader. Makkene er de beste jord forbedre som finnes.

Det kan være en fordel å spire potetene på forhånd.
Gøy å leege poteter rett på plenen! Prøv da vel!



Tomat og agurk 3 uker etter de var sådd.



Eg sådde og satt de i vinduskarmen, slik eg alltid har gjort. Det har gått fint. men eg er begynt å la de neste frø eg har sådd vært i mørket med litt varme til de spirer, og så sette de i vinduet.
Her har de vokst så mye at eg har fjernet plasten. Letter på boksen for å kjenne om de trenger vann. Her er litt av eventyret med å følge med ..dagens lille store glede...


Spennende hva eg får til i drivhuset nå.



I vårt kald drivhus blir det ofte over 30 grader når solen skinner. Så i år har eg prøvd meg med å så litt forskjellig tidlig. Her er reddikke (Bents favoritt) , eg har satt noen poteter, løk og gulerøtter . Urter satt eg inn i høst, og de vokser noe voldsomt. Gøy!


Den første jordbær blomst


Denne jordbær ampelen har eg hatt i flere år. I vinter tok eg den ned i kjelleren, vannet litt og for en uke siden fikk den komme ut i drivhuset igjen. Skiftet litt jord og lagt hønsmøkk i bunn. I dag såg den første blomst. Groglede!

Morsomt å dele det eg holder på med her på vår lille rare gård litt nord for Bergen.








fredag 13. mars 2015

Så inspirasjon er kjekt.. Elsker denne tiden!

Morro å bli inspirert mange steder..Denne er fin. Gøy at aviser lager slike fine innslag om noe som er så stor glede for meg.Kansje fint for deg og?


http://www.aftenbladet.no/nytte/bo/Derfor-skal-du-dyrke-din-egen-mat-3652768.html
Inspirerende video.

Klikk på linken over..

søndag 8. mars 2015

Spiring i stummende mørke

Mye spennende på you tube om dyrking


I går fant eg flere som satte frøene i mørke når de var sådd. Og med god varme. Så nå prøver eg det ut. De står på kjøkkenet med jevn varme, 20 grader, med sort plastikk over. 
Spennende hva som skjer her.

Utfordringen kan nemlig bli at plantene blir tynne og lange OM de strekker seg for fort.
.
Glasset til venstre på bildet er fra fjordårets tobaks-høst. Hadde 150 tobakksplanter, veldig gøy, kortreist, uten tilsetning stoffer og nesten gratis. Smaken er herlig.
Skal skrive mer om tobakksdyrking utover. Har satt litt frø med tobakk, men venter litt med resten av frøene. 
Lykke til med deg som er begynt å så!


lørdag 7. mars 2015

Som en liten fødsel hver gang.

                                        Hurra det spirer!

Gøy å følge med på frøene 7. mars 2015



Våren er en herlig tid å så mine egne frø. Som en liten fødsel hver gang. Her er tomat og redikker som har tiitet opp av jorden. Satt tomat og agurk for en uke siden.Viktig at såjorden ikke er for kompakt.Fuktighet er viktig. Eg fukter den noen timer før eg skal bruke den. Når eg tar jorden i hånden og kniper til, skal det ikke renne vann av den. Da er den perfekt.

Så tar eg og fyller jord i beger, den skal være løs, slik at frøene får puste i jorden. Frø skal vanligvis en halv cm. ned i jorden, det står vanligvis på pakken. Eg fukter en tannstikker med mitt eget spytt og tar et og et frø oppi begeret. På den måten får eg spredd frøene utover i begeret. Spyttet tar også opp din DNA, og du får perfekt grønnsaker som bli spesial-groet frø akkurat deg. 


Så strør eg et tynt lag med fin sand oppå og sprayer med litt vann for å forhindre at det kommer grønske på jorden senere.

Eg merker hvilke frø eg har sådd + dato. Så pakker eg begeret inn i glad pack, og setter de i vinduskarmen. De skal ikke ha mer vann før spirene er ca 2 cm lange. Da løfter eg på plastikken og om jorden er litt tørr, vanner eg fra bunnen. 
Så langt har eg sådd tomater, agurk, tobakk og reddiker. Vet ikke om reddikene er for tidlig, men det jo lov å prøve.

Plantegleden er bare blitt større og større med årene. Nå har eg ikkje lyst å gå på hagesenter og kjøpe ferdige planter og grønnsakplanter, da går eg jo glipp av gleden fra " å fø" de sjøl, følge med, snakke med de, og passe på at de får vann , og potte de om når de er litt større, og så sette de ut i hagen. Et eventyr hver gang!
Det er for tidlig å så de vanlige grønnsaks frøene enda. Da kan de bli langstrakt og tynne før eg kan sette de ut i åkeren når faren for nattefrost er over..  
Lykke til om du synes dette er inspirerende. Vi begynte i det små, så lærer vi underveis. Ofte fant vi svar på spørsmål vi hadde med å google det vi lurte på.






søndag 1. mars 2015

Tapping av sevje (lønn og bjørk). Naturens energibombe!

Videoen er filmet i februar. Visste du at du allerede da kunne høste av naturens overflod? En enerigbombe av dimensjoner med næring som forfrisker hver en celle i kroppen? Og det helt gratis!









Lykkepiller i svart jord!

Gjestblogginnlegg fra tantungen om hennes opplevelser på gården for frittgående mennesker og dyr!

Vinterferien er her og har sendt mitt yngste krapyl avgårde med et fly. Selv om det er lenge siden jeg har vært på jobb synes jeg at man må benytte seg av ferier når de dukker opp. Jeg startet min på Kvamskogen med nedover og bortoverski. Vel hjemme kjente jeg at jeg ville mer på tur. Jeg hadde mer behov for mennesker og samtalepartnere og valget falt på garden der man alltid kan være akkurat den man er. Hele tiden. Så jeg pakket meg i bilen og trillet i passe tempo til huset med freden i.

Kvelden listet seg innpå og det var tid for "legging" av høns. Min tante er levende opptatt av frittgående høns og har hatt høns spankulerende rundt beina i ca 40 år. Høns er trivelige skapninger. Jeg gav dem mat og pratet litt med dem. Jeg plukket med meg dagens fangst uten at noen av dem ble noe fornærmet av den grunn. De klukket og koste seg og var ikke noe annet enn fornøyde.

En gang ønsker jeg meg sånne.  

Lykkelige høner legger lykkelige egg!
Det er godt å være på landet. Jeg sov som en stein om natten og våknet uthvilt. Ikke visste jeg at formiddagen skulle bli preget av planting. Men sånn ble det. Det er noe spesielt med å dyrke sine egne planter. Få ting til å vokse. Passe på dem og i dette tilfellet få noe ut av dyrkingen. Er jeg heldig og får dette til får jeg etterhvert tomater i vinduet mitt. 

Jeg er helt grønn på sånt og fikk et kurs av min tante. Nå tenkte jeg at dere skulle få et lite lynkurs av meg.


Det finnes visst mange måter å gjøre dette på, men sånn gjorde vi det i går. Jord, en bøtte med sand, en sprayflaske med vann, noe å plante i og selvsagt frø måtte på bordet. 

Vi lagde merkelapper av et gammel yoghurtbeger.
Kan være greit å holde styr på hva som er hvor.
Først fylte jeg oppi begeret med løs jord. Den skal ikke pakkes hardt sammen. Så brukte jeg en tannpirker som jeg fuktet i munnen og dermed festet de bittesmå frøene seg og var lett å få ned i jorden. Frøene skulle ca en halv cm ned i jorden.


Når det er gjort og frøene er på plass skal/kan man strø over jorden med et lite lag sand. Dette er for å forhindre grønske. Når man har gjort det fukter man sanden med noen spruter med vann fra en sprayflaske.



Nå er man i grunnen ferdig, men vi mangler plastfolien som vi la rundt hele begeret. I denne første prosessen skal vi ikke vanne frøene. Fuktigheten i jorden holder frem til frøene har spiret ca to cm opp av jorden. Først da kan du ta av plasten og helst vanne dem fra bunnen og ikke fra toppen. Jeg gleder meg til å se hvordan det går. Dette er god terapi! Lykkepiller i frøform.




Før jeg dro hjem fikk jeg også være med på tapping av lønnesevje. Det er ganske utrolig hva naturen deler med oss om man bare vet om triksene. Til nå er det bare lønnen som kan tappes. Bjørkesevjen er ikke helt klar ennå. Den er klar ca tre uker etter lønnen, uten at jeg vet helt hvorfor det er sånn. Har du smakt sevje? Det smaker friskt og godt og er stappet med vitaminer og enzymer.

Jeg elsker å lære om disse tingene og er så heldig at jeg kan få lære akkurat så mye jeg vil.