torsdag 19. mars 2020


Enkel vinlaging

I våre underlige tider er det kjekt å lage vin når bjørken gir av sitt overskudd før bladene kommer..



(Perfekt å lage også utenom sevje sesongen)
Vi kjøper vin konsentrat hos Europris..
Til hvitvin kjøper vi «Hjemmelaget fruktvin, hvitvin»
Til rødvin kjøper vi «Rødvin, orginal».
Når vi lager bringbær vin bruker vi rose.


Utstyr i tillegg:
Et gjæringskar
Vinballong/plastkanne
Hevert slange
Flytevekt
Temperatur måler

Trinn en:
Til 5 liter drue konsentrat skal du ha 15 liter vann (sevje) i tillegg..
Tøm halvdelen av drue konsentratet i gjærings karet.
OM du bruker egen frukt og bær med stort saft innhold reduserer du mengden av vann eller sevje tilsvarende. Se oversikt lenger nede..
Temperaturen skal være mellom 20 og 25 grader.
Til slutt skal du ta pose nr 1 i pakken som følger med vinkonsentratet. (gjær)
OM du bruker egne bær eller frukt skal du og drysse over pektolase. Ensymer som nedbryter pektin. Kjøpes på Europris.
Bilde pektulase
Frukten skal ha rom temperatur.
Bilde plommer
Bland godt.
Legg lokket på..
Vi bruker ikke gjær lås siden gjæringstiden er ganske kort...

Bilde lokk.
Sjekk etter hvert,(vi sjekker daglig) med flytevekten om resten av vinkonsentratet skal fylles i vinballongen.
Etter noen dager da flytevekten er kommet ned på 20 eller mindre kan resten av vinkonsentratet tilsettes.
Følg med de nærmeste dager, når flytevekten vises mellom pluss 2 og eller mindre skal gjæringen stanses.
Om du bruker egne frukter skal vinen siles.
Bilde.
Bruk hevert til å få vin blandingen over i en vinbalong/plast kanne.
Tilsett gjær stopp, pose nr. 2
Bilde
Viktig: Rist kannen til kullsyren er forsvunnet fra vinen.
Dette er veldig viktig for at vinen kan bli klar!!!
Film.
Settes så kaldt som mulig ( Vi setter den i kjelleren)
Et døgn etter skal du riste kannen for å sjekke om det fortsatt er kullsyre i kannen.
Det finner du ut av ved å riste, og så åpne korken. Hører du en «suge lyd» må du riste mere.
Er det ingen kullsyre igjen tilsetter du pose nr. 3 og 4.
Det er klarnings middel.
Rist godt igjen.
Settes høyt i en tid …til siste trinn skal skje.
Bilde..
(kommer mer info når vi skal gjøre det., snart, da skal vinen sukres til den perfekt smak)

Til hvitvin tilsetter vi : pærer, plommer, epler, granskudd, hylleblomst, rabarbra, stikkelsbær , og vår yngling er nypeskaller som vi kjøper på Vinspesialisten på netthandel. Det aller beste er å plukke modne nyper om høsten og putte de i frysen...
Til rødvin tilsetter vi solbær, blå druer, blåbær, hylleblomst, bjørnebær, aronia bær slåpebær osv.
Om vi tilsetter frukt og bær med stor saft innhold, reduserer vi væskemengden tisvarende.
Eks, solbær, stikkelsbær, bringebær osv. ca 3 liter til en vinkanne.
Om vi bruker hylleblomst, granskudd, nypeskaller osv. skal du ikke redusere veskemengden. Vi bruker to håndfulle av dette når vi velger å lage en slik vin.
Bringebær og jordbær lager vi rosevin av.

MEN totalt ca 20 liter når alt er komt oppi gjærings karet.
Bilde 3 kanner.
Hvitvin koster ca kr 15.- pr liter, % ca 11
Rødvin koster ca kr. 20.- pr liter, % ca 13
Bjørke sevje tapping.
Bilde.
4 kanner i to trær gir ca 10-20 liter i døget.
Vi har no tappet sevje i 13 år, og bjørken berre elsker å dele av sitt overskudd
Tror at at vi bruker grander stav gjør vinen vår extra god.. Her er info om du vil investere i den.
Bent er vin mester, han har laget vin i over 50 år, eg har fått svennebrev…hihi
Lykke til, spennende og lønnsom hobby

Enkel vinlegging


Enkel vinlaging

I våre underlige tider er det kjekt å lage vin når bjørken gir av sitt overskudd før bladene kommer..

(Perfekt å lage også utenom sevje sesongen)
Vi kjøper vin konsentrat hos Europris..
Til hvitvin kjøper vi «Hjemmelaget fruktvin, hvitvin»
Til rødvin kjøper vi «Rødvin, orginal».
Når vi lager bringbær vin bruker vi rose.



Utstyr i tillegg:
Et gjæringskar
Vinballong/plastkanne
Hevert slange
Flytevekt
Temperatur måler



Trinn en:
Til 5 liter drue konsentrat skal du ha 15 liter vann (sevje) i tillegg..
Tøm halvdelen av drue konsentratet i gjærings karet.
OM du bruker egen frukt og bær med stort saft innhold reduserer du mengden av vann eller sevje tilsvarende. Se oversikt lenger nede..
Temperaturen skal være mellom 20 og 25 grader.
Til slutt skal du ta pose nr 1 i pakken som følger med vinkonsentratet. (gjær)
OM du bruker egne bær eller frukt skal du og drysse over pektolase. Ensymer som nedbryter pektin. Kjøpes på Europris.


Frukten skal ha rom temperatur.
Bilde plommer
Bland godt.
Legg lokket på..
Vi bruker ikke gjær lås siden gjæringstiden er ganske kort...


Sjekk etter hvert,(vi sjekker daglig) med flytevekten om resten av vinkonsentratet skal fylles i vinballongen.



Etter noen dager da flytevekten er kommet ned på 20 eller mindre kan resten av vin konsentratet tilsettes.
Følg med de nærmeste dager, når flytevekten vises mellom pluss 2 og eller mindre skal gjæringen stanses.
Lager du rødvin, skal gjæringen stanses mellom 2 og 5 minus, alt etter hvor tørr du liker vinen. Vi stopper på 2 , for vi liker ikke så tørr rødvin.
Om du bruker egne frukter skal vinen siles.




Bruk hevert Spesiell slange)til å få vin blandingen over i en vinbalong/plast kanne.
Tilsett gjær stopp, pose nr. 2

Viktig: Rist kannen til kullsyren er forsvunnet fra vinen.
Dette er veldig viktig for at vinen kan bli klar!!!
Film.
Settes så kaldt som mulig ( Vi setter den i kjelleren)
Et døgn etter skal du riste kannen for å sjekke om det fortsatt er kullsyre i kannen.
Det finner du ut av ved å riste, og så åpne korken. Hører du en «suge lyd» må du riste mere.
Er det ingen kullsyre igjen tilsetter du pose nr. 3 og 4.
Det er klarnings middel.
Rist godt igjen.
Settes høyt i en tid …til siste trinn skal skje.



(kommer mer info når vi skal gjøre det., snart, da skal vinen sukres til den perfekt smak)

Til hvitvin tilsetter vi : pærer, plommer, epler, granskudd, hylleblomst, rabarbra, stikkelsbær , og vår yngling er nypeskaller som vi kjøper på Vinspesialisten på netthandel. Det aller beste er å plukke modne nyper om høsten og putte de i frysen...
Til rødvin tilsetter vi solbær, blå druer, blåbær, hylleblomst, bjørnebær, aronia bær slåpebær osv.
Om vi tilsetter frukt og bær med stor saft innhold, reduserer vi væskemengden tisvarende.
Eks, solbær, stikkelsbær, bringebær osv. ca 3 liter til en vinkanne.
Om vi bruker hylleblomst, granskudd, nypeskaller osv. skal du ikke redusere veskemengden. Vi bruker to håndfulle av dette når vi velger å lage en slik vin.
Bringebær og jordbær lager vi rosevin av.

MEN totalt ca 20 liter når alt er komt oppi gjærings karet.

Hvitvin koster ca kr 15.- pr liter, % ca 11
Rødvin koster ca kr. 20.- pr liter, % ca 13


Bjørke sevje tapping.





4 kanner i to trær gir for tiden ca 10-20 liter i døget.
Knekk en grein og se om det drypper, da er tiden inne til å borre hull i bjørken på solsiden og ta imot de fantastiske gude dråpene..

Nå tappes vinen på småkanner

Hold kannen på skrå på slutten

På slutten følger du med, slik at du unngår bunnfallet.

Bunnfallet samler vi i små kanner, og vips, blir det noen liter vin extra..

Rører ut sukkeret som vi har valgt å tilføre til den ferdige vin..

Vi smaker begge på vinen og kommer frem til hvor mye vinen trenger av sukker for å bli perfekt..Ellers kan du bruke en ødsel vekt til å få en inspirasjon til hvor mye extra sukker du trenger..


Vi har no tappet sevje i 13 år, og bjørken berre elsker å dele av sitt overskudd
Tror at at vi bruker grander stav gjør vinen vår extra god.. Her er info om du vil investere i den.

Bent er vin mester, han har laget vin i over 50 år, eg har fått svennebrev…hihi
Lykke til, spennende og lønnsom hobby